Selecteer een pagina

HomeNieuws

Lustrum voor Duivenvoorde Uitvaartzorg

9 juni 2021

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat Duivenvoorde Uitvaartzorg zich in Senioren Magazine presenteerde. Gedurende die jaren informeerde zij de inwoners van Voorschoten over de verschillende facetten van de uitvaartbranche. Inmiddels is hun eerste lustrum een feit; tijd voor een terugblik en een blik vooruit.

Het enorme boeket bloemen op het bureau van Dominique de Vries Schultink verraadt dat zij en Pauline Baijer iets te vieren hebben. “Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we deze ruimte in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Papelaan betrokken” zegt Dominique glunderend “en nu zijn we een gevestigde onderneming en een begrip in Voorschoten en omgeving”. Enigszins “als groentje” zette zij destijds haar eerste schreden in de wereld van “de zwarte jassen”, met aan haar rechterhand Pauline die de weg op de begraafplaatsen en crematoria kende als haar broekzak. Wat is het meest opmerkelijke, als zij terugkijkt op deze 5 jaar?

Niets blijkt minder waar

“Je denkt in het begin: een uitvaart is een uitvaart. Want dood is dood. Maar niets blijkt minder waar. De dood kan als een genadeloze bezoeker in een bliksembezoek in het leven van de nabestaanden binnendringen. Dat vraagt om een andere begeleiding dan wanneer de dood reeds lang als een schaduw rond de deur van het sterfhuis waart, en er zijn zelfs situaties waarin de dood een welkome gast is, op wie werd gewacht. Dit lijkt een onbetekenende nuancering, maar van Pauline leerde ik dat ieder sterfbed zijn eigen genuanceerde benadering nodig heeft”
Aan Pauline natuurlijk de vraag of zij haar pupil van destijds als volleerd beschouwd. “Als de leerling haar leermeester weet te overtreffen, dan kan je alleen maar heel trots en dankbaar zijn” is het bevestigende antwoord “en dat dat hier gelukt is, daarover bestaat geen enkele twijfel!”

Toekomstwensen… een eigen uitvaartcentrum in Voorschoten?”

“Dat lijkt misschien de droom van elke uitvaartondernemer, maar de vraag is of onze nabestaanden daar werkelijk profijt van hebben” legt Dominique uit. “Alles wat je in eigen beheer hebt, gaan ten koste van de flexibiliteit van het aanbod naar je klanten. Wij maken gebruik van crematoria in de regio, van begraafplaats Rosenburgh hier in het dorp, van locaties van collega’s maar organiseren ook kleinschalige uitvaarten bij mensen thuis, of -als het grootschaliger is- in de kastelen, in een mooie landelijke boerderij…net welke locatie het best bij de overledene past. Als je een eigen uitvaartcentrum bezit, wil je zakelijk gezien natuurlijk het liefst dat mensen daar gebruik van maken. De keuzevrijheid komt dan onder spanning te staan. Daarmee gaat er een stuk maatwerk verloren. En dat is nou juist een van onze belangrijkste kernwaarden”.

Loyaal aan locaal

De vraag of dit vak, met veelal contacten met bedroefde mensen voor een jonge ondernemer wel aantrekkelijk is, wordt volledig positief beantwoord. “Dit is een geweldige regio om te werken” vinden de dames unaniem. “Het heeft een kleinschaligheid die je in de volle randstad niet verwacht. We werken met plaatselijke en regionale leveranciers. De lijntjes zijn kort en de contacten hecht. Rouwdrukwerk wordt gemaakt door een uiterst professionele drukker in Lisse, en komt bij ons niet uit de printer. De bloemist is een dorp verder gevestigd en de cake halen we bij de plaatselijke bakker” Bovendien is Dominique actief bestuurslid van de Voorschotense Ondernemersvereniging. Juist die afwisseling maakt het leuk, maar vooral “het kunnen ondersteunen van mensen in een van de meest emotionele momenten van hun leven. Dát is wat voldoening geef!”

Bron: Senioren Magazine – juni 2021 – Bekijk originele artikel hier