In het nieuws wordt vaak gespeculeerd over wat wij overhouden aan de COVID–19 pandemie. Ook bij uitvaarten komt dit ter sprake.
Door alle maatregelen die COVID–19 met zich mee heeft gebracht, worden er steeds meer uitvaarten vanuit huis gevolgd via een livestream (thuis achter uw computer een uitvaart live bijwonen).
Een livestream tijdens een uitvaart is bijna niet meer weg te denken. Een groot voordeel voor degene die, vanwege het bereik van de maximale aantal personen op de locatie, toch online de uitvaart kunnen volgen. Daarbij is het voor mensen die slecht ter been zijn, in het buitenland wonen en niet makkelijk kunnen reizen, in de risicogroep zitten of liever niet, in verband met het risico op besmetting, in publieke ruimtes komen, een ideale oplossing.
Doordat de livestream voordelen met zich meebrengt, wordt er verwacht dat de livestream ook na de pandemie zal blijven…voor vele een “positieve erfenis” aan de pandemie maar hoe zit het met het rouwproces?
Hoe goed de livestreams inmiddels ook zijn, als online kijker mist u ‘onopgemerkt’ stappen in het rouwproces.
Het feit dat u nadenkt over wat u aantrekt en uw schoenen poetst vormt –onopgemerkt– een onderdeel van de verwerking.
Een enkeling zal zich thuis omkleden voordat zij achter de computer kruipen om de livestream te volgen. In praktijk is iemand thuis aan het werk of alvast de aardappels aan het schillen als het bijna tijd is om de livestream te starten. Zo zit u met uw keukenschort aan achter uw computer.
Ook de reis naar het uitvaartcentrum brengt u –onopgemerkt– in een serene stemming. Het parkeren van uw auto, het zien van de mensen in stemmige kleding die op gedempte toon met elkaar praten lijken onbenullige elementen, maar zijn heel bepalend in het afscheidsproces.
De beeldpresentatie die te zien is tijdens muziek: u ziet een foto die vele herinneringen oproept. Op het moment dat u alleen achter uw computer zit, kunt u dit gevoel niet delen of de herkenning van het gezicht aflezen bij andere aanwezigen.
Daarnaast heeft u thuis te maken met veel meer prikkels. De voordeurbel gaat…een bezorger van PostNL komt een pakketje bezorgen. Uw telefoon gaat af, die heeft u ten slotte niet op stilgezet omdat niemand u daar op wees en u toch thuis bent. U moet naar de WC en gaat snel even tijdens een muziekstuk. Wanneer u weer plaatsneemt zwaait u nog even naar de buurman die voorbij loopt. Door deze prikkels kunt u niet in alle rust afscheid nemen en zal u meer ontgaan.
De condoleance en het samenzijn na afloop, waar u als kijker niet bij bent, heeft ook zeker een functie. Na afloop bent u met gelijkgestemden onder elkaar, u kan delen en verbinden.
En zelfs bij thuiskomst is het uittrekken van uw formele kleding een afsluiting.
U keert weer terug tot het alledaagse leven (van de spijkerbroek).
Alleen het zien van de livestream zorgt voor een onvolledig rouwproces, dus of de livestream een blijvertje is…