Selecteer een pagina

HomeNieuws

Een andere locatie

27 augustus 2021

Over de dood denkt u liever niet na. Toch kan nadenken over uw eigen uitvaart voor rust zorgen. Uw wensen komen in beeld en zo is het voor de mensen om u heen duidelijk wat zij voor u moeten regelen na het overlijden.

Op een zonnige maandagochtend ging de telefoon. Een vrolijke stem vroeg of ik haar gastvrouw wil zijn wanneer zij komt te overlijden. Een mooi woord dacht ik, gastvrouw in plaats van uitvaartondernemer. De volgende dag zat ik bij mevrouw aan tafel. Zij gaf gelijk aan; mijn wensen zijn niet standaard. Ik heb geen partner en wil mijn vrienden niet opzadelen met moeilijke keuzes na mijn overlijden. Daarom wil ik het alvast geregeld hebben, je hoeft tenslotte niet met één been in het graf te staan…om over je eigen uitvaart na te denken.

Celebrate of my life

De gedachten van haar uitvaart is ‘Celebrate of my life’. Thuisopbaring en op de dag van de uitvaart vertrek vanuit het woonhuis naar het strand. Alleen een goede vriendin en de honden rijden mee in de Defender rouwauto (een auto die over het strand kan). Een afscheid met een klein clubje hechte vrienden. Zij komen op eigen gelegenheid naar de strandpaviljoen en ontvangen mevrouw, om haar vervolgens uit de Defender naar de bamboe schragen te tillen waar haar draagbaar op neergezet wordt.

Een draagbaar? hoor ik u denken. Mevrouw wilt geen kist, maar een lijkwade. Een lijkwade is een rechthoekige doek van zachte stof waar een overledene in kan worden gewikkeld. De overledene komt in de lijkwade op een draagbaar te liggen, zodat wij diegene makkelijk kunnen dragen. Geen bloemen op de wade, maar groene planten over het hele lichaam verdeeld.

Als het mooi weer is, dan graag het afscheid buiten op het strand, aan de zee. Mevrouw in het midden met een halve cirkel van ligbedden om haar heen. De aankleding graag simpel houden, maar misschien wat fakkels neerzetten. Een informeel samenzijn en tegelijkertijd de condoleance met champagne en Indische hapjes. Spreken is niet nodig: wij weten wat wij voor elkaar betekenen. Ben jezelf en doe wat je wil.

Je komt alleen en je gaat alleen

Na het afscheid wordt mevrouw naar de Defender begeleid om vervolgens naar het crematorium te worden gebracht. Het hechte clubje zal haar voor de laatste keer uitzwaaien en gaan niet mee. Haar gedachten hierbij is ‘Je komt alleen en je gaat alleen’. Alleen ik, haar gastvrouw, gaat mee om er zeker van te zijn dat ook haar laatste wens in vervulling gaat.

Ons gesprek heeft rust gecreëerd. Nu weet ik dat het goed geregeld is wanneer ik mijn koffer naar boven pak. Het is bijna jammer dat ik er zelf niet bij ben, want het gaat een gezellig en mooi afscheid worden.