Selecteer een pagina

HomeNieuws

De Bende van Ellende – Een magische vriendenclub waar je liever niet bij wilt horen.

26 november 2021

Als uitvaartondernemer kom je bij elk overlijden kinderen tegen. Dat kunnen jonge kinderen zijn, kleinkinderen en achterkleinkinderen, maar ook broertjes, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes.

Voor jonge kinderen is ‘nooit meer’ niet te begrijpen. Iemand komt nooit meer terug…hoe lang is nooit meer? Kinderen kunnen na een overlijden hele directe vragen stellen. Kinderen zijn kinderen: het ene moment ontroostbaar en het andere moment heel druk met hun speelgoed.

Vriendjes en vriendinnetjes op school waarbij nog niemand in de familiekring is overleden, zullen niet echt weten hoe het voelt ‘iemand te moeten missen die nooit meer terugkomt’.

Het bespreekbaar maken van verlies en alles wat eromheen gebeurt met kinderen kan met behulp van kinderboeken. Dit kan bijvoorbeeld met de onderstaande kinderboeken:

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden van Pimm van Hest met illustraties van Lisa Brandenburg. Een mooie dag. Christaan en Opa zijn in het park. Zij filosoferen over de dood. Waarom gaan wij dood? Wat is er na de dood? En moet je er bang voor zijn?

Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup

Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad. Hij komt te overlijden. De andere dieren in het bos missen hun vriend en gaan mooie herinneringen ophalen. Zonder dat zij het doorhebben begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering groeit het plantje tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.

De Bende van Ellende

Op 19 september 2021 verscheen het prentenbroek ‘De Bende van Ellende’ geschreven door Catherina van Duijn met illustraties van Pien de Laat.

Op een hoge berg in het wilde woud staat een huis. Een groot, wonderlijk, haast levend clubhuis. Het is het terrein van de Bende van Ellende. Een magische vriendenclub, waar je NIET bij wilt horen. En op een dag hoort Vos er plots bij. Bij deze vriendenclub die alleen voor bijzondere dieren is, die namelijk iemand moeten missen. Net zoals Vos zijn vader zo ontzettend mist. Want hoe verdrietig het ook is als iemand van wie je houdt dood is, en hoe verschillend iedereen er ook mee omgaat, de Bende van Ellende staat voor Vos en elkaar klaar. En dat voelt een stuk minder alleen.

Ieder kind gaat net zoals elke volwassene op zijn/haar eigen manier om met de dood. Door er met elkaar over te praten ontstaan er open gesprekken en tegelijkertijd biedt dit troost voor elkaar.