Duivenvoorde Uitvaartzorg, deskundig en betrokken.

Zorgen jullie ervoor dat opa naar de hemel gaat?

DUIVENVOORDE UITVAARTZORG BRENGT FOLDER UIT: ‘THUIS STERVEN DOE JE NIET ALLEEN’

De meeste mensen krijgen pas met een uitvaartondernemer te maken als er iemand is overleden. Maar daar gaat vaak een moeilijke tijd aan vooraf, zeker als mensen lang ziek thuis liggen om daar uiteindelijk te sterven. Dominique de Vries Schultink en Pauline Baijer van Duivenvoorde Uitvaartzorg ontdekten dat hierover weinig literatuur voorhanden is en ontwikkelden daarom een folder ‘Thuis Sterven’ met praktische tips. ‘Wij informeren en adviseren mensen niet alléén over een uitvaart, maar spelen vaak ook een bescheiden rol in de periode voor- en na het overlijden.’

VOORSCHOTEN – De dames komen steeds vaker tegen dat mensen, samen met hun partner en familie, graag van te voren de uitvaart regelen. Als dat kan, is dat ontzettend mooi. We kunnen de mogelijkheden bespreken, wensen vastleggen en de naasten leren kennen. Het geeft vaak rust als alles geregeld is.

“Veel mensen weten niet goed waar ze ondersteuning kunnen krijgen.”

Door deze contacten in de laatste levensfase ontdekten wij dat veel mensen niet goed weten hoe en waar ze ondersteuning kunnen krijgen. Zo vertelt Pauline dat niet lang geleden bij een echtpaar kwam dat 60 jaar was getrouwd. De vrouw wilde haar man zelf verzorgen, maar dat viel haar zwaar. ‘Ik wees haar op “Thuis Sterven” waardoor ze ’s nachts weer rustig kon slapen. Op de goede momenten had ze daardoor nog energie om samen te genieten.’

Rouwverwerking

Ook ná de uitvaart zijn de dames beschikbaar voor hulp. Ze beschikken over een groot netwerk van hulpverleners in rouwverwerking, maar regelen desgewenst ook praktische zaken zoals een huisontruiming of contact met de notaris. Bijzondere aandacht is er voor de begeleiding van mensen met een beperking. Zo hadden wij laatst een begrafenis van een opa. Eén van de kleinkinderen had een vorm van autisme. Hij zag dat wij alles hadden geregeld en vroeg na de begrafenis of wij ook maar even wilden zorgen dat opa naar de hemel ging, want, benadrukte hij, “mijn opa was een heel goed mens”. Dat was eigenlijk een heel mooi moment, maar op dergelijke vragen moet je wel voorbereid zijn. Ook kinderen die een ouder verliezen moeten betrokken worden bij de uitvaart; Dominique de Vries Schultink van Duivenvoorde Uitvaartzorg verzorgt, samen met haar collega Pauline Baijer, de uitvaart waarbij zij ook voor- en nazorg aanbieden. Dominique volgde de training ‘een pleister tegen tranen’ die handvatten geeft hoe kinderen de ziekte en het overlijden van een ouder ervaren.

Folder Thuis sterven

De folder “Thuis Sterven doe je niet alleen” met praktische tips voor partners en nabestaanden is gratis verkrijgbaar. Neemt u daarvoor contact op met Duivenvoorde Uitvaartzorg, dat kan per mail of telefonisch.

VOORSCHOTENSE KRANT JUNI 2018 – Bekijk het originele artikel hier