Duivenvoorde Uitvaartzorg, deskundig en betrokken.
Vakantieplannen – Senioren Magazine maart 2019

Vakantieplannen – Senioren Magazine maart 2019

Recent werden wij gebeld door een monter klinkende man. “Ik heb vakantieplannen, dus ik dacht: misschien moesten wij binnenkort maar eens een afspraak maken”. Ik moest even nadenken wat de strekking van die vraag kon zijn. Sommige mensen vinden het lastig te benoemen dat ze niet meer lang te leven hebben, en vervallen in eufemismen als “ ik heb een enkeltje naar de hemel geboekt”. Of zou deze man inderdaad zijn vakantie besproken hebben, en lijden aan een hevige vorm van vliegangst? Het zou mogelijk zijn dat hij zijn uitvaart wilde regelen, voor het geval hij zou neerstorten…

Nieuwsgierig opende ik enige dagen later de deur. Er kwamen 3 mensen van middelbare leeftijd binnen. Ze zagen er gezond uit, en terwijl ik koffie inschonk, vertelden ze uitvoerig over de reizen die ze geboekt hadden. “Mijn broer gaat naar Kenia deze zomer, op safari. En ik ga naar Canada, daar woont mijn jongste zoon”. De vrouw vulde de reisplanning aan “wij gaan volgende maand een cruise maken: de Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Marokko… ’s nachts varen en overdag uitstapjes maken”. De stemming was opgewekt: iedereen was vol van de reisplannen…

“En kijk… waarvoor wij nou komen” nam de oudste het woord “wij hebben nog een oude moeder. Ze drinkt steeds slechter, eet nauwelijks… Misschien wordt ze 100, maar wij willen gewoon dat als één van ons met vakantie is, de anderen weten wat ze moeten doen”.

De drie kinderen waren het al eens dat hun moeder bijgezet zou worden in het familiegraf, maar er werd een kist uitgekozen en een keuze gemaakt over de rouwcirculaire. “Zullen we alvast een tekst formuleren?” stelde de dochter kordaat voor. Dat ging haar broers een beetje ver “moeder lééft nog; is het niet een beetje raar om dan al een rouwtekst op te stellen?” Er volgde een korte discussie “Het is toch niet handig dat áls moeder overlijdt jij vanuit Canada met dat tijdverschil heen en weer gaat mailen wat we op de kaart zetten? Of dat ik vanuit mijn jeepsafari opeens een ander voorstel op de app gooi… Néé, we doen het gewoon nu!”. En terwijl ik nog een keer koffie inschonk bereidden de kinderen de uitvaart voor. Een uurtje later verlieten ze met gerust hart dat alles geregeld was, het kantoor. En ik nam afscheid met de in ons vak ongebruikelijke woorden “Geniet er van!”

De toekomst laat zich niet voorspellen. Als het overlijden plaats vindt wanneer u net een paar dagen met vakantie bent, kan het fijn zijn als u (en uw familieleden) al een houvast hebben.

Dominique de Vries Schultink en Pauline Baijer

Duivenvoorde Uitvaartzorg
Papelaan 85 XX, 2252 EG Voorschoten 071-2032250 www.duivenvoorde-uitvaartzorg.nl