Duivenvoorde Uitvaartzorg, deskundig en betrokken.
Rutte’s oproep geldt óók voor rouwenden…

Rutte’s oproep geldt óók voor rouwenden…

We zaten weer allemaal aan de buis gekluisterd: een nieuwe persconferentie van onze premier, in een ultieme poging het aantal Coronabesmettingen terug te dringen. Daarbij richtte hij zich met name tot de jongeren. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat jongeren behoefte hebben om samen te komen, moeite hebben met de oproep 1,5 meter afstand te bewaren en dat bij hen een overtreding van de basisregels eigenlijk al gebeurd is, vóórdat ze zich hiervan direct bewust zijn.

Verstandige ouderen

In de uitvaartwereld gaan we veelal om met ouderen. Maar veel van die verstandige ouderen vervallen, zodra het om een afscheidsbijeenkomst gaat, in precies dezelfde valkuil als de jongeren.

“Het is ook bijna een onmogelijke vraag” verzucht Dominique de Vries Schultink “om afstand te houden op het moment dat je elkaar zó ontzettend nodig hebt. Op het moment dat een verdriet gewoon tè groot is om door woorden verzacht te worden. Als woorden tekort schieten, is een fysiek gebaar meestal de enige manier nog om elkaar te raken. Aan-te-raken… en met 1,5 meter afstand kan je elkaar domweg niet bereiken”.

Regels

Toch gelden de regels die in het dagelijkse sociale verkeer gelden, ook  tijdens een rouwbezoek, een afscheid of een condoleance. Voor de wet is een condoleancebijeenkomst gelijk gesteld met een horecabijeenkomst. Dus ook voor de ‘koffie met cake’ geldt de registratieverplichting. Verschillende crematoria kunnen niet de volledige capaciteit van hun aula’s benutten, en kunnen daardoor slechts kleinere gezelschappen verwelkomen dan onder normale omstandigheden. Dat geldt ook voor de familiekamers. “Tijdens het handhaven voel ik mij af en toe echt heel ongemakkelijk. De crematoria geven maximale aantallen bezoekers aan, maar wat moet ik als daardoor voor die ene lievelingsbuurvrouw geen plek meer is?”

Dominique overlegt de beperkingen zeer uitvoerig met de nabestaanden. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig, ook voor de naaste familie, om in te schatten wie de uitvaart wel of niet zullen bezoeken. “ We hebben verschillende opties om de bezoekersaantallen te reguleren, maar geen enkele optie is waterdicht” vertelt ze. “ Als mensen hun komst via een email kunnen aankondigen, loop je het risico er dat méér belangstellenden dan beschikbare plaatsen zijn. Dan moet de familie bepalen wie de teleurstellende mededeling krijgt dat hij of zij niet welkom is. In zo’n geval krijgen deze mensen vaak een inlogcode voor een livestream zodat ze de plechtigheid toch van huis uit kunnen volgen.” Het versturen van evenveel uitnodigingen als er plaatsen zijn, lijkt de meest handige oplossing, maar ook dit werkt niet helemaal. “Sommige mensen worden uitgenodigd maar durven in verband met hun kwetsbare gezondheid niet te komen. Dat genereert lege plaatsen. En ik ontving laatst een oude meneer, die door zijn dochter gebracht werd. Behalve zijn chauffeuse was zij óók zijn emotionele steun: het is lastig om zo iemand buiten te laten wachten.”

Communicatie

Een pasklare oplossing is er niet. ‘Communicatie’ is het sleutelwoord. En dan doelt zij weer net niét op ‘non-verbale’ communicatie in de vorm van ‘fysiek contact’. Het zijn ingewikkelde tijden, voor iedereen… “Ik ben geen BOA, die er op toe ziet dat mensen elkaar niet troosten. Ik ben uitvaartleider, en kan iedereen alleen maar op het hart drukken “Doe voorzichtig met elkaar, óm elkaar”.

Dominique de Vries Schultink
Pauline Baijer

Bekijk het originele artikel hier (PDF) – gepubliceerd in Senioren Magazine – augustus 2020