Duivenvoorde Uitvaartzorg, deskundig en betrokken.

Consequenties COVID–19 met betrekking tot een uitvaart

Update 7 juni 2021

Naar aanleiding van de laatste wijzigingen, hierbij de richtlijnen voor uitvaarten:

Een afscheid is toegestaan met maximaal 100 personen mits er onderling 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Het aantal personen hangt af van de grootte van de locatie.

Op veel locaties, zoals in het crematorium, is het dragen van een mondkapje verplicht. Alleen wanneer men zit, kan het mondkapje worden afgedaan.

Mogelijk is de condoleance op een andere locatie dan de uitvaartplechtigheid. In dat geval geldt als uitgangspunt de maximale groepsgrootte van 50 personen voor samenkomsten binnen.

Bij condoleances dient ook de 1,5 meter afstand gewaarborgd te kunnen worden. Verder is het zo dat de catering in buffetvorm wordt aangeboden. Medewerkers lopen dus niet rond met drankjes. Voor de wet is een condoleancebijeenkomst gelijk gesteld met een horecabijeenkomst. Hier geldt dus de registratieverplichting.

Ook geldt de huidige, algemene gedragsregel: blijf met klachten van koorts, verkoudheid of hoesten thuis. Moderne communicatiemiddelen kunnen er in een dergelijk geval aan bijdragen dat u tóch betrokken bent bij de uitvaart. Indien de familie hiervoor kiest, kan de plechtigheid bijvoorbeeld via een livestream van huis uit gevolgd worden.

Daarnaast is het goed om te weten dat:

  • thuisopbaring nog steeds mogelijk is.
  • helpen met de laatste verzorging beperkt mogelijk is. Het verzorgingsteam draagt mondkapjes. Indien iemand is overleden aan het coronavirus zullen zij ook beschermende kleding dragen.
  • bij een rouwbezoek in huis maximaal 4 mensen uitgenodigd kunnen worden per dag. Meerdere groepen op een dag ontvangen is op het moment niet toegestaan.
  • meerijden met (of het zelf besturen van) de rouwauto niet is toegestaan.
  • wij komen nog steeds bij u thuis om de uitvaart te bespreken. Ook in dergelijke gevallen vragen wij u de 1,5 meter afstand te waarborgen. Indien de oorzaak van overlijden het COVID–19 virus is, zullen wij mogelijk extra maatregelen treffen.

In deze tijd van onrust en onzekerheid is ‘Communicatie’ het sleutelwoord.

Wij realiseren ons dat we het bijna onmogelijke van u vragen: afstand te houden in een situatie waarbij nabijheid zo belangrijk is. Toch blijven wij benadrukken ‘we houden afstand, juist omdat we houden van elkaar’.

Neemt u gerust contact met ons op bij alle vragen die u heeft.